Ce pot eu și ce putem noi

Poate este un exemplu prea extrem, dar întotdeauna m-am întrebat de ce oamenii din jurul lui Hitler nu l-au atenționat când a început să ia decizii atât de grotești. Cel puțin un om din anturajul lui și-a dat seama că ceea ce se întâmplă duce spre o direcție greșită. De ce nu a zis nimic? De ce nu a facut nimic? Sau poate a zis, poate a luat atitudine și apoi a încetat să mai existe…
Poate exemplul este cam extrem, dar același lucru se întâmplă și acum (la nivel mai mic, iar consecințele sunt mai mici) în multe organizații ce au un pol de putere (mai mic sau mai mare). Cei care iau atitudine sunt înlăturați. Cei care spun lucrurilor pe nume suferă consecințele orgoliilor oarbe și răzbunătoare. Iar lucrurile rămân neschimbate… De ce? Pentru că sunt prea puțini și prea divizați cei care au curajul să spună și prea mulți cei care piaptănă și curăță de scame care nu există. Înțelegem oare că un om este un om, iar puterea lui este cea pe care i-o dăm noi? Înțelegem că el fără noi nu are putere? Înțelegem că puterea lui „eu” este mică, dar puterea lui „noi” este imensă? Înțelegem că „eu” pot face schimbări mici, dar „noi” putem face schimbări enorme?
Puterea îi orbește și pe cei care au cele mai bune intenții dacă nu sunt suficient de stăpâni pe ei și nu sunt pregătiți pentru ea. De ce? Pentru că le dă satisfacții ce hrănesc egoul, pentru că îi copleșește și pentru că este înconjurată de inși care ar face orice pentru a rămâne în cercul de influență. Iar noi, cei care dăm puterea, criticăm pe ascuns pentru că ne vedem doar „eu” fără să conștientizăm că putem fi „noi”.
Ai putere? Ascultă! Ascultă și ceea ce nu vrei să auzi! Ascultă-ți copiii. Învață-i că a avea curajul de a spune adevarul este mai benefic decat a minți. Ești un șef mic sau un șef mare? Ascultă-ți colegii! Vei învăța multe despre tine. Ascultă și adu-ți aminte ce criticai când erai „doar un om”.
by Lize Nabel

image from boodahboy.com

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: